Westfries Museum met kinderen | Review

0

Hoe leuk is het Westfries Museum met kinderen in Hoorn? Met mijn dochter van 7 jaar ging ik er eind november heen. In deze blog deel ik onze indrukken.

Wij komen geregeld in Hoorn met kinderen: het is een hele prettige, overzichtelijke stad. Het Westfries Museum ligt centraal in de stad, we waren er nog nooit geweest en daar moest verandering in komen. Samen met mijn dochter ging ik terug in de tijd, naar de Gouden Eeuw.

Bezoek aan het Westfries Museum met kinderen

In het Westfries Museum, gevestigd in een monumentaal gebouw, zie je de rijkdom van de Gouden Eeuw. Dit blijkt uit de ingerichte stijlkamers met schilderkunst, porselein, glas- en zilverwerk.

We wandelen vanaf de ingang door allerlei kamers heen. We krijgen een mooi beeld van de rijkdom in de Gouden Eeuw. Ook zie je goed hoe de mensen in die tijd leefden. Vanwege de opzet, de kamers en de tuin deed het museum mij wat denken aan het Rubenshuis in Antwerpen. Alleen dit Westfries Museum is een stuk groter en daarmee ook ruimer van opzet.

Westfries Museum met kinderen

Als we de benedenverdieping hebben ontdekt lopen we de trap op. Hier zien we de plek waar we mogen verzamelen voor de VR-ervaring, maar we hebben nog even. Daarom lopen we ook rond op de tweede verdieping, waar we meer pracht en praal aantreffen.

Omdat het bijna Sinterklaas is, kan je een brief sturen aan de goedheiligman. Terwijl ik rondloop, zit mijn dochter te kleuren aan tafel. Zo’n kans om Sinterklaas te bereiken wil je natuurlijk niet missen! Dan gaan we naar de VR-ervaring, we zijn heel benieuwd hiernaar.

VR-ervaring Hoorn

Batavia (nu Jakarta) in 1627 | VR-ervaring

Nieuw in het Westfries Museum is de Batavia 1627 in virtual reality. Op 30 mei 2019 was het 400 jaar geleden dat toenmalig gouverneur-generaal Jan Pieterszn Coen Batavia stichtte, het huidige Jakarta. Daarbij komt het Batavia van 400 jaar geleden spectaculair tot leven. Basis daarvoor is de oudst geschilderde kaart van Batavia uit 1627.

VR-ervaring Hoorn

Dit is mijn eerste ervaring met VR, dus daarom ben ik extra benieuwd. We krijgen in de wachtruimte voor de zaal eerst een uitleg over wat we te zien krijgen en hoe het werkt. Daarna lopen we de zaal in. Er staat 30 stoelen, steeds twee naast elkaar. Mijn dochter en ik doen allebei een bril op en dan wijst het geheel voor zich.

Je gaat 35 minuten lang terug in de tijd in het Westfries Museum, naar het Batavia van toen. Het begint met een vliegreis over het gebied, daarna kan je van alles van dichterbij bekijken. Zo zit je op een roeiboot en je ziet het ziekenhuis. De verteller deelt allerlei leuke feitjes en wetenswaardigheden met je. Ondertussen kijk je van links naar rechts en van boven naar onder.

Ik vroeg mij op een gegeven moment af hoe dit voor mijn dochter van 7 jaar was: 35 minuten geschiedenis is wellicht wat lang. Als de tijd om is, en we onze bril af doen, zegt ze direct: ik wil nog een keer. Wanneer gaan we weer?

WestFries Museum

WestFries Museum met kinderen: een aanrader?

Als een kind van 7 jaar een 35 minuten durende show over geschiedenis heel graag nog een keer wil kijken, dan kan ik alleen maar zeggen dat het museum een aanrader is!

In het WestFries Museum is heel veel te zien en de VR-ervaring erbij maakt het geheel natuurlijk af. Wij keren waarschijnlijk deze winter nog eens terug. Wel gaan we eerst het een en ander lezen over de VOC en de Gouden Eeuw, zodat ze nog beter weet waar ze naar kijkt.

Halve Maen Hoorn

VOC-replica de Halve Maen

Na ons bezoek aan het museum liepen we door het centrum van Hoorn naar het VOC-schip de Halve Maen. Deze kan je bezoeken. Mijn dochter was heel erg moe tegen de tijd dat we er waren, dus we hebben het schip enkel van de buitenkant bekeken.

In 2019 heb je nog de kans om dit schip te bekijken: een bevlogen gids vertelt over het leven aan boord, de avonturen en ontdekkingen. 

Bekijk de openingstijden en andere praktische info op de website van het museum.

Lees ook:

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.