Westerborkpad, proloog (en deel etappe 1)

1

Het idee om het Westerborkpad te gaan wandelen is spontaan ontstaan. Op een willekeurige dag in het voorjaar besluit ik dat ik mijn droom van het lopen van een Langeafstandswandeling waar moet gaan maken. Ook nu de kinderen nog klein zijn is het echt niet onmogelijk om dit te doen. Een aantal weken later kom ik erachter dat één van de kinderen op maandag naar de opvang gaat en dat de ander vrij is. Via Google kom ik op een NS-wandeling uit.

Deze wandeling loopt van Amsterdam Centraal naar Muiderpoort. Ideaal op een regenachtige dag met een peuter die niet fit is. Als het nodig is zijn we zo thuis en als het regent kan je overal schuilen. Dan lees ik dat deze wandeling onderdeel uit maakt van het dit pad. Ik start op een ochtend tussen de buien door om het gedeelte door Amsterdam te verkennen. Als ik mijn zussen app wat ik aan het doen ben geeft één van ze aan dat ze mee wil wandelen tot en met Westerbork. Ons plan is geboren!

Westerborkpad

Westerborkpad, proloog en eerste deel etappe 1

Het is maandagochtend, half elf en ik kom aan op Amsterdam centraal. De printer deed het niet dus de route lees ik af van mijn telefoon, als je de stickers volgt kom je er ook maar ik blijk onderweg te vaak afgeleid door winkels aan de overkant van de straat. Aan de voorkant van centraal is het beginpunt. En inderdaad, op een bord zie ik de eerste sticker (foto hierboven). Je mist normaal gesproken zoveel als je door de stad loopt, nu zie ik deze sticker van mijlenver.

IMG_20160613_103947
IMG_20160613_104307

De wandeling door Amsterdam begint met een stevige regenbui. Gelukkig duurt het niet lang en glibberend op mijn versleten slippers loop ik verder. Zoon zit onder de regenkap in de kinderwagen, hij heeft het naar zijn zin. We gaan enthousiast op pad!

IMG_20160613_105624
IMG_20160613_110435
IMG_20160613_114058
IMG_20160613_122019
IMG_20160613_122225

Dit deel van het Westerborkpad, de proloog, loopt vanaf centraal station naar Muiderpoort station. Je volgt het spoor dat vele Joden hebben afgelegd richting Westerbork. Het geeft een bepaalde lading aan de wandeling. Overal zie ik mensen naar hun werk gaan, winkelen of slenteren en ze hebben eigenlijk geen besef langs wat voor punten ze wandelen of fietsen. Dit stuk van de route is daarom voor iedere Amsterdammer een aanrader!

We lopen onder andere langs het Anne Frankhuis. Ik moet mijn dochter op tijd van de opvang halen dus we hebben helaas geen tijd om naar binnen te gaan (op maandagochtend vallen de wachtrijen mee). Mijn tip: vertrek vroeg en neem de tijd zodat je musea in kan gaan.

Vooral het eerste stuk door het centrum is lastig tempo maken: taxi’s, fietsers, opstoppingen. Vanaf de Stopera wordt het een stuk makkelijker om door te lopen. Met de kinderwagen hoef ik ook wat minder stoepjes af en op.

Coffee-company-rembrandtplein

Bij Rembrandtplein houden we een korte pauze, tijd voor koffie bij de Coffee Company! Deze zaak is ideaal met de kinderwagen (of rolstoel), geen trappen! De vriendelijke medewerkers nemen de tijd voor je.

IMG_20160613_122144
IMG_20160613_123253
IMG_20160613_123434_1

Monumenten

Zoals ik hierboven ook al schreef, je gaat de monumenten en andere gedenkstenen pas zien als je je ervan bewust bent. Mooi om mij ervan bewust te worden!

IMG_20160613_124211

Onderweg kan je overal musea, winkels en koffiebars in. De route is perfect te combineren met een dagje Amsterdam. Ook kom je direct langs Artis. Hierboven op de foto zie je de hoftuin, onderdeel van de Hermitage. Een prachtig aangelegde tuin met een goed restaurant!

IMG_20160613_124718

We lopen de NS-wandeling tot en met Muiderpoort, dit is een kilometer of elf. De proloog is 8,5 kilometer. De laatste kilometers zijn het begin van de eerste etappe. Omdat ik met zoon een aantal speeltuintjes af ga, winkel, soms een stukje van de route afwijk ligt mijn totaal aantal kilometers aan het eind van de wandeling wat boven de elf kilometer.

IMG_20160613_130437

In het Wertheimpark, een park waar ik al ontelbare keren langs ben gekomen, ligt het Spiegelmonument. Ik blijf hier een tijd staan, wat is dit indrukwekkend. De tekst van de website ga ik niet herschrijven, het is indrukwekkend genoeg: “Het Spiegelmonument in Amsterdam bestaat uit gebroken spiegels waarin de lucht wordt gereflecteerd. Bij de platen is een urn met as van slachtoffers uit het concentratiekamp Auschwitz gezet.”

IMG_20160613_131338

Proloog

Het tweede gedeelte van de proloog van het Westerborkpad loopt een stuk eenvoudiger. Minder toeristen, minder auto’s en meer ruimte. De straat richting Artis vind ik een van de mooiste straten van Amsterdam. Middenin de straat staat deze boekenkast waar je voor één euro twee boeken kan kopen of boeken kunt ruilen. Aan het einde van de straat vind je links het Verzetsmuseum en voor je de ingang van Artis.

IMG_20160613_133320
IMG_20160613_135742

Oosterpark

Via het Oosterpark loop ik de Dapperbuurt in. Leuk aan deze wandeling is dat je steeds in andere stadsdelen bent. In de Dapperbuurt koop ik een enorme lading groente en fruit, dat is het voordeel van met kinderwagen lopen.

IMG_20160613_142012

Bij een tof café lunchen we. Dit café is vlakbij het eindpunt van de NS-wandeling. Vanaf de Stopera ben je bezig met de eerste etappe van het Westerborkpad. In dat geval zou het een mooie stop zijn. Ik plaats binnenkort een review en zal de link dan hier zetten.

Vlak voor dit café ligt het Transvaalplein, een plein waar Joden werden verzameld voordat ze naar Westerbork gedeporteerd werden. Overal zie je herinneringen aan deze tijd: gedenkstenen en borden met uitleg. Als ik de route niet had gelopen was mij dit waarschijnlijk niet opgevallen. Deze wandeling is erg indrukwekkend en tegelijkertijd sta je in het centrum van Amsterdam, middenin het dagelijks leven. Ik kan deze wandeling iedereen aanraden. De route is zo aangelegd dat je dit ook met de rolstoel of kinderwagen kan lopen!

IMG_20160613_152926
IMG_20160613_152936
IMG_20160613_155224
IMG_20160613_160003
IMG_20160613_160916

Via het winkelcentrum vlakbij Muiderpoort (ik heb zeilschoenen nodig voor mijn windsurflessen) komen we aan bij het station. Van een leuk dagje wandelen ben ik terecht gekomen in het eerste deel van de wandeling naar Westerbork die ik (deels?) met mijn zus, man en kinderen ga wandelen. I

1 reactie
  1. Els zegt

    Wat een leuke wandeling :-). Jammer van de regen, maar verder wel een fijne wandeling zo te lezen. Een mooie en indrukwekkend route!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.