Tentoonstelling El Pintor in het Verzetsmuseum

0

In het Verzetsmuseum in Amsterdam is vanaf 3 juni tot en 22 september 2019 de tentoonstelling “De wondere wereld van El Pintor” te zien. Hoe leuk is deze tentoonstelling voor kinderen (en hun ouders)? Wij gingen er heen met onze kinderen van 5 en 7 jaar en delen onze indrukken.

De tentoonstelling De wondere wereld van El Pintor is gemaakt voor kinderen van 4 tot 10 jaar. Centraal in de tentoonstelling staan de boeken en spellen die gepubliceerd zijn onder de schuilnaam El Pintor.

Jaap Kloots en zijn vrouw Galinka Ehrenfest publiceerden de boeken en spellen onder deze schuilnaam. Ze werden allebei vervolgd vanwege hun Joodse achtergrond. Met de opbrengsten hielpen zij onderduikers.

El Pintor Amsterdam

Jaap heeft de oorlog helaas niet overleefd, Galinka ging met pijn en moeite verder met het maken van de boeken van El Pintor. De boeken die wij zagen in de vitrine zagen er prachtig uit. Het leverde nog een kleine huilbui van mijn zoon op toen hij erachter kwam dat de boeken niet te koop of te leen zijn.

Tentoonstelling El Pintor met kids getest

Jaap en Galinka wilden de fantasie van kinderen prikkelen met hun boeken. Ze hoopten dat kinderen zelf dingen gingen maken en dat ze onbekende werelden openden. Deze gedachtegang staat centraal in de tentoonstelling. Kinderen mogen bouwen, spelen, tekenen en ontdekken bij deze tentoonstelling. En dat begint direct als ze binnenkomen!

Rommel Jan

Bezoek aan de tentoonstelling

We krijgen een speurtocht mee voor El Pintor en aan de hand van de speurtocht ontdekken we de tentoonstelling. We kruipen door de ingang naar de spiegelkamer. Hoeveel bomen staan hier? En kan je je hier verstoppen?

Vervolgens is er een Aquarium, waar de kinderen zich verkleden als zeedieren. Ze kunnen taarten bakken en dwalen over een soek. Bij Rommel Jan bleek dat de kinderen heel goed in staat zijn om (snel) op te ruimen.

bouwen in Amsterdam

Leuk in El Pintor was ook de stad die ze mochten bouwen, waarbij weer eens bleek dat mijn kinderen een stuk creatiever te werk gaan dan ik.

Toen de speurtocht klaar was zijn de kinderen nog eens door de tentoonstelling gegaan. Nu met volle aandacht op een aantal elementen.

Amsterdam museum kids

Verzetsmuseum Junior

Daarna liepen we door naar het Verzetsmuseum Junior, een vast onderdeel van het Verzetsmuseum. Dit gedeelte is bedoeld voor wat oudere kinderen.

We hebben onze kinderen daarom niet alles laten zien en horen, maar wel bepaalde stukken. Hier hebben ze ruim een uur doorgebracht, zo indrukwekkend vonden ze het. Lees mijn review van het Verzetsmuseum Junior, van een eerder bezoek.

Verzetsmuseum Junior
Verzetsmuseum Junior

Tentoonstelling El Pintor, een aanrader?

De kinderen vonden de tentoonstelling fantastisch. Ze gingen enthousiast aan de slag en ze hebben de speurtocht van begin tot eind gevolgd. Het geheel is heel mooi vormgegeven en de kinderen worden echt uitgenodigd om te spelen en ontdekken. Ook de speurtocht sluit goed aan bij de tentoonstelling.

Het achtergrond deel is wat weinig belicht: waar gaat deze tentoonstelling over? Wij konden erover lezen en het de kids vertellen maar wat meer achtergrondinformatie over El Pintor was interessant geweest.

Alle info over de tentoonstelling lees je op de website.
Lees ook de tips voor een dagje Amsterdam en de kindvriendelijke musea in Amsterdam.

Spiegelkamer
Spiegelkamer
El Pintor
El Pintor
Soek
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.