Noord-Thailand, Bangkok en Pattaya met kinderen

0

Wij zijn een klein (eenouder)gezin van een alleenstaande pleegvader en 2 pleegzonen, waarvan de oudste reeds meerderjarig is. Hij gaat tegenwoordig liever op vakantie met vrienden, dus meestal reis ik alleen met mijn jongste pleegzoon. Op het moment dat we voor de eerste keer naar Thailand gingen was hij 12 jaar. Ik deel mijn ervaringen en tips van de rondreis Thailand met kind.

De suggestie voor een vakantie naar Thailand kwam er op aangeven van mijn zoon. Tot voor enkele jaren brachten wij onze vakanties gedeeltelijk door op de camping aan de Belgische kust, en regelmatig kozen we ook voor een vakantie aan een Spaanse Costa of een all-in in een ander warm land.

We hebben ons daar steeds goed kunnen vermaken, maar vaak komt het toch op hetzelfde neer: je verblijft een groot deel van de tijd in je hotel en komt de tijd door met eten, drinken, winkelen en aan het zwembad/strand liggen. Mijn pleegzoon gaf aan eens een hele andere reis te willen doen en na een zoektocht op het internet kwamen we uit bij Thailand.

Daarom op rondreis Thailand met kind

Net omdat we een andere vakantie wilden dan wat we tot nog toe gewend waren, kozen we ervoor om in centraal- en Noord-Thailand rond te reizen. En niét naar het zuiden of naar de eilanden te gaan. De bountystranden zijn wellicht mooi en relaxed, maar dat was niét de reden waarvoor wij naar Thailand wilden. We wilden veel van de bezienswaardigheden in Thailand zien.

Bepalen van de route

We zijn niet gaan backpacken: dit hadden we nooit eerder gedaan. Voor onze eerste reis naar zo’n verre bestemming, kozen wij toch voor de zekerheid en de luxe van hotels. Nu we ervaren hebben hoe vlot het in Thailand allemaal lukt om slaapgelegenheid te vinden, rond te reizen, één en ander vast te leggen, zouden we het in de toekomst overigens wél aandurven om dit land al backpackend verder te gaan verkennen.

Wij hebben onze route vooraf bepaald door ons te baseren op bestaande rondreizen. Het programma van heel wat reisorganisaties die rondreizen aanbieden, is via het internet te raadplegen. Wij hebben niet gekozen voor een begeleide rondreis, maar hebben ons dus wel op bestaande rondreizen gebaseerd om onze eigen route, hotels en activiteiten te bepalen. Op deze manier hadden we ook de vrijheid om zaken die ons minder aanspraken te schrappen en langer te blijven op plekken die ons de moeite waard leken.

We zagen ook dat heel wat rondreizen – naar onze mening dan – té veel op korte tijd willen laten zien, waardoor de tijd dat je in een bus, trein of vliegtuig zit ten koste gaat van de tijd om Thailand echt te beleven. In de meeste hotels verblijf je bij die begeleide rondreizen slechts één nacht, om dan meteen weer te moeten inpakken om naar de volgende bestemming door te reizen. Daar zagen we tegenop, dus daar hebben we zelf ook niet voor gekozen.

Hotels en vlucht

Bij de keuze van hotels hebben we – vooral ook voor de zoon – gekozen voor hotels met zwembad. Wij gingen naar Thailand tijdens de maand april en dan is het in Thailand topzomer. Bij temperaturen rond 40°C was het voor hem (en ook voor mij) wel fijn om na een activiteit of na wat rondslenteren in de stad even een verfrissende duik in het zwembad te kunnen nemen.

We hebben gekozen voor een vlucht met korte overstap (tussen 2u en 3u overstaptijd). Dit is voor ons ideaal gebleken. Een rechtstreekse vlucht zou voor zoonlief te lang geweest zijn. Hij kan ook niet slapen in een vliegtuig. Maar een erg lange tussenstop zou ook niet ideaal geweest zijn. Hierdoor verlies je veel tijd en een luchthaven is nu niet the place-to-be waar voor kinderen veel te beleven valt.

Wat zeker niet mag ontbreken in je handbagage is iets om je kind tijdens de vlucht bezig te houden (boekjes, console, iPad,…). De vliegreis is lang en het inflight entertainment system heeft doorgaans geen Nederlandstalig aanbod.

Lees ook: tips voor vliegen met een kind

De ervaring van een rondreis Thailand met kind

Wij zijn onze reis gestart in Chiang Mai, om vervolgens door te reizen naar Chiang Rai. Vanuit Chiang Rai zijn we dan naar Bangkok gegaan, en we beëindigden onze reis met enkele dagen Pattaya. Alle hotels en de meeste activiteiten hebben we op voorhand vastgelegd.

Je kan in Thailand wel iedere dag tempels, paleizen en musea gaan bezoeken, of iedere dag een andere markt afschuimen, maar dat zag onze tiener zo niet zitten. We hebben enkele belangrijke tempels gezien, we zijn naar markten geweest, dat hoort er uiteraard bij en dat zie ik ook als een verrijking voor hem. Maar we hebben zeker ook een aantal zaken op ons programma gezet die 100% op maat van het kind waren.

Zo zijn we een dag olifanten gaan verzorgen in een Elephant Sanctuary waar géén ritjes werden aangeboden, maar waar men wel de olifanten kon voederen en wassen. We zijn een dag Thaise kooklessen gaan volgen (zoon kookt heel graag) en een dag gaan snorkelen. We zijn zowel in Bangkok als in Chiang Mai een dag onder begeleiding gaan fietsen; dan kom je echt op plekjes die je anders al toerist nooit te zien krijgt.Ook zijn wijnaar de grote Zoo met Aquarium in Chiang Mai geweest en een avondje naar een Muay Thai Boxing show gaan kijken.

Alternatief voor de eilanden in het zuiden

Wij hebben onze reis afgesloten in Pattaya. Ik vind het geen aanrader met kinderen. De ‘duistere’ industrie is er té nadrukkelijk aanwezig. Ook wij dachten dat ‘wat je ervan hoort’ op televisie wel overdreven zou zijn. Nou, het is erger dan dat! Als je er toch zou heen gaan, vermijd dan de Walking Street en de promenade langs Pattaya Beach vanaf de avond. Het Jomtien strand is mooier, rustiger en kindvriendelijker.

Als je toch vanuit Bangkok enkele dagen naar het strand zou willen met kinderen, zonder helemaal naar het zuiden of naar de eilanden te trekken, dan zijn Cha-Am en Hua Hin kindvriendelijker alternatieven dan Pattaya.

Hoogtepunten van een rondreis Thailand met kind

Enkele hoogtepunten voor ons waren:

– de dag bij de olifanten in het Elephant Jungle Sanctuary in Chiang Mai
– fietstocht met Co Van Kessel in Bangkok en met Click ’n Travel in Chiang Mai
– Muai Thai Live Show in het Asiatique complex in Bangkok
– Een dag Thai Cooking Class on the Farm met Asia Scenic Cooking School in Chiang Mai
– Een eendaagse trekking (zonder olifantenritjes voor ons!) in Noord-Thailand

Mijn tips voor een rondreis Thailand met kind

De belangrijkste tip die ik kan geven is: geniet van elk moment! Thailand is fantastisch en de Thai zijn enorm kindvriendelijk, maar als je er voor de eerste keer naartoe gaat moet je wel even een cultuurshock verwerken. Bekijk dit positief en wijs je kind op het mooie en veelzijdige aspect van het anders-zijn.

Je kan in Thailand vlot gebruik maken van het openbaar vervoer. In Bangkok verplaats je je vlot met de BTS Skytrain, de boot of de metro, maar in de kleinere plaatsen is het vaak een zoektocht om te weten hoe je je het makkelijkst verplaatst. Een taxi of tuk-tuk is niet duur in Thailand en je kan er veel tijd mee besparen. Zeker als je maar een beperkte periode hebt en met kinderen reist, lijkt de tijdswinst die je kan hebben door je met een taxi of tuk-tuk te verplaatsen, mij op te wegen tegen de beperkte meerkost in vergelijking met het openbaar vervoer.

Blijf met kinderen beter enkele dagen in hetzelfde hotel alvorens door te reizen. Op deze manier genieten jullie en je kind volop van de totaalbeleving, zonder bij het inchecken al bijna aan het opruimen en uitchecken te moeten gaan denken. Dag na dag naar een andere plek trekken is heel tijdrovend en stresserend, en je hebt niet de tijd om het Thailandgevoel dan echt te laten doordringen. Een hotel met zwembad lijkt mij voor gezinnen met kinderen een absolute aanraden, zeker in het droge seizoen.

Gezond blijven tijdens je rondreis Thailand met kind

Misschien wel mijn belangrijkste tip: laat je reis niet verknallen door reizigersdiarree! 40% van de toeristen krijgt hier in Thailand mee te maken. Kinderen zijn extra gevoelig voor veranderingen in het voedselpatroon. Begin best al een tweetal weken voor vertrek met het wapenen van je darmen tegen ongewenste indringers. Dit kan met probiotica, maar evenzeer door bijvoorbeeld iedere ochtend een flesje Actimel te drinken. Hou dit ook tijdens je vakantie in Thailand vol. De kans op reizigersdiarree is hierdoor niet uitgesloten, maar wel sterk verminderd.

Eet alleen aan streetfoodstalletjes en in restaurants waar het druk is. Dan ben je zekerder dat het eten vers en van goede kwaliteit is. Als de kinderen niet kunnen wennen aan de Thai food, kan je ook altijd je toevlucht nemen tot (af en toe) eens McDonalds of Burger King. In de steden zijn deze talrijk aanwezig. Helemaal on-Thai, maar beter dat dan een kind dat de hele vakantie eetproblemen heeft.

Niet overal in Thailand zijn westerse toiletten beschikbaar, en toiletpapier is niet overal voorzien. Voor kinderen is dit extra vervelend. Zorg ervoor dat je altijd een rolletje toiletpapier bij de hand hebt.  Dit wordt verkocht per rol in de 7 Eleven.

Ga je op een rondreis Thailand met kind? Geniet ervan! Zorg voor een gebalanceerd reistempo en combineer cultuur met vermaak! Lees ook: tips voor Koh Tao en doen in Koh Samet!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.