Marinemuseum met kinderen | Review
Na een bezoek aan het Nationaal Militair Museum en een open dag van de Luchtmacht, stond het Marinemuseum hoog op het verlanglijstje van de negenjarige zoon van blogger Anouk. Deze zomer was het eindelijk zover! Dit zijn onze indrukken van het Marinemuseum met kinderen bezoeken.
Het Marinemuseum ligt in het noorden van Noord-Holland. Onze vakantie in Noord-Holland (Sint Maartenzee) hebben we afgesloten met het bezoeken van het Marinemuseum in Den Helder.
Inhoudsopgave
Marinemuseum met kinderen bezoeken
Als je Den Helder binnenrijdt zie je het Marinemuseum ongemerkt al snel liggen. Je ziet namelijk de grote witte radar-bol van een voormalig marineschip.

Na een vriendelijke ontvangst kregen we te horen uit welke onderdelen het museum bestaat. Op deze manier mis je niets. Het museum bestaat uit vier onderdelen:
- het hoofdgebouw in het ‘Torentje’,
- de geschutmakerij,
- onderzeeboot De Tonijn
- en de scheepsbrug met radarbol van marineschip de Ruyter.
De kinderen die tegelijk met ons het museum binnenkwamen wilden eigenlijk allemaal direct naar de onderzeeboot, maar toch raad ik aan om de route in het museum met start in het hoofdgebouw te volgen.

Geschiedenis van de Marine
In het hoofdgebouw wordt de eeuwenoude geschiedenis van de Marine mooi weergegeven. Schaalmodellen van schepen, wapens, kostuums en filmpjes /verhalen wisselen elkaar af in de verschillende zalen. Ook zie je hier schilderijen en zeehelden uit de Gouden Eeuw die door mijn zoontje herkent, dankzij het geschiedenisthema op school.
De tentoonstelling is zo opgezet dat het een levendig beeld geeft van de geschiedenis van de marine. Deze tentoonstelling is zeker niet saai.

Onderzeeboot de Tonijn
Op onze route door het Marinemuseum met kinderen komen we bij onderzeeboot De Tonijn, waar je op en in kan staan. Vanaf de parkeerplaats kun je deze imposante boot al goed bekijken, met enorme propellers aan de achterkant.
Als je op de boot staat heb je een prachtig uitzicht op zee en zie je Texel liggen. Maar we willen er natuurlijk in! Dit is trouwens uniek: nergens in Nederland kun je in een onderzeeboot.

In de boot krijg je een kijkje in het leven van de bemanning van deze onderzeeboot. Jarenlang is deze boot gebruikt om informatie te verzamelen over Sovjectonderzeeboten en zijn er geheime patrouilles mee uitgevoerd. In de boot zie je de controle kamer, de instrumenten die gebruikt worden, maar bijvoorbeeld ook de bedden waar de bemanning sliep en eetkamers.
Zelfs bovenwater, veilig op bezoek in het Marinemuseum met kinderen, geeft dit al een beklemmend gevoel, dus met bewondering voor de bemanning hebben we hier rondgekeken. En waren we blij toen we na deze bijzondere ervaring weer bovenop de boot stonden.

Marinegeschiedenis van Den Helder
Het Marinemuseum staat op de plek van de voormalige scheepswerf van Den Helder. In de Geschutmakerij kun je hier meer over leren. Er is een spannende film met special effects over deze geschiedenis en je kunt allerlei onderdelen die op de werk gemaakt werden zien en soms ook uitproberen.
Er worden touwen gevlochten en je kunt virtueel als lasser aan de slag. In de ruimte ‘Zeeslag’ kun je ‘meevaren’ met de betrokkenen van twee zeeslagen: Chatham en de slag in de Javazee. Mooi gemaakt, en zeker interessant voor kinderen.

Marineschip de Ruyter
Na een lunchstop in een van de terrasjes aan de kade lopen we het museum weer in. We stappen de voormalige brug van het marineschip De Ruyter binnen. Dit schip heeft jarenlang over de wereld gevaren en na zijn ‘pensioen’ is het brughuis en de radarbol in het museum opgesteld.
De radarbol was uniek tijdens zijn ontwerp, omdat het de richting, afstand en hoogte kon meten, en dat op wel 400 kilometer afstand. Deze bol torent er dus letterlijk bovenuit. Op de brug staan alle instrumenten opgesteld en ook kun je in de radarbol kijken.

Marinemuseum met kinderen bezoeken – een aanrader?
Het Marinemuseum is een prachtig museum om te bezoeken, voor jong en oud. De museum-medewerkers op de verschillende plekken geven steeds een toelichting op wat er te zien is, dat vond ik erg prettig.
Ook worden er (in de vakanties bijvoorbeeld) extra activiteiten georganiseerd. Zo kon je tijdens ons bezoek door een echte instructeur een matrozen-training volgen. Op de site kun je hierover actuele informatie vinden.
Je kunt het bezoek combineren met het Nationaal Reddingmuseum, wat op loopafstand ligt. Bovendien ligt het museum vlakbij de boot naar Texel, dus voor of na een vakantie op het eiland is het museum een mooie aanvulling! Lees onze tips voor Den Helder met kinderen.
Lees ook:
- Museum Broekerveiling in Noord-Holland
- Afsluitdijk Wadden Center, een gratis uitje
- Wat doe je tijdens een dagje Volendam?
- Park Blanckendaell, een bijzondere dierentuin
- Kinddvriendelijk café met zandbak in Hoorn: Turf

