21x Kinderactiviteiten BERLIJN + bezienswaardigheden (Tip!)

Dit doe je in Berlijn met kinderen

2

Met de kinderen was ik in de zomer een weekend in Berlijn op stedentrip. Wat was het heerlijk! Berlijn is een ontzettend leuke stad en er is heel veel te doen. Ik deel tips voor de leukste bezienswaardigheden en kinderactiviteiten in Berlijn.

Als je Berlijn met kinderen bezoekt, heb je aan een weekend echt niet genoeg om de stad te zien. Ik denk dat je aan een week ook nog te weinig tijd hebt. Berlijn is een enorme stad en er is zoveel te doen. Bedenk daarom vooraf welke kinderactiviteiten in Berlijn jij graag wilt doen en welke bezienswaardigheden je niet wilt missen.

Wij bereikten Berlijn per trein, dat ging snel en je reist redelijk goedkoop. Kinderen tot en met 11 jaar reizen met jou mee, daar betaal je dus niet voor! Boek jouw tickets online bij de NS! Verblijf bijvoorbeeld bij het Ibis Berlin Hauptbahnhof, naast het treinstation.

Berlijn met kinderen ontdekken

Rondvaartboot

Met de rondvaartboot zie je meer van de stad, zonder dat je met je kinderen moet slepen. Mijn jonge kinderen zijn helaas niet zo’n fan van rondvaartboten. Toch koos ik ook in Berlijn voor een boottocht. Je ziet Berlijn vanaf het water, wij deden de tour over de Spree en langs de musea. Er is ook een avondtour, die duurt drie uur. Als mijn man mee was geweest naar Berlijn, dan had ik hiervoor gekozen. Alleen zag ik het niet zitten om met een peuter en een kleuter tot 22.00 aan een activiteit mee te doen. – Bekijk hier de boottochten

Fietstour Berlijn met kinderen

Overweeg een fietstour met Nederlandse gids van Bajabikes! Tijdens een stedentrip wil je vaak veel zien in korte tijd. De fietsgids vertelt de complete historie en achtergronden, zodat je in korte tijd alles over deze Duitse stad te weten komt en natuurlijk mag ook een stop bij de Berlijnse Muur niet ontbreken.

 • Kindvriendelijke excursie
 • Ideaal voor kinderen v.a. 8 jaar
 • Kinderzitjes voor kleuters (10 euro toeslag)
 • Speciale kinderkorting
 • Gratis kinder-doe-boek

Kinderactiviteiten in Berlijn | 5x Bezienswaardigheden

Berlijn stikt van de bezienswaardigheden. Wat zijn nou de leukste bezienswaardigheden voor een stedentrip met kinderen? Dit zijn mijn aanraders!

Reichstag

De Reichstag bezoeken is interessant en vanwege de trappen extra interessant ook om met kids te bezoeken. Let op, je moet je wel vooraf aanmelden, dat kan hier. Ik was hier jaren terug en ik vond het ontzettend leuk om naar boven te lopen en van het uitzicht te genieten.

Fernsehturm

De Fernsehturm is een hele mooie, en bekende, manier om de stad van boven te ontdekken. Het is een bezienswaardigheid en een van de kinderactiviteiten in Berlijn. De toren staat op de Alexanderplatz. Met een lift ga je erg snel omhoog, naar het platform waar je over de stad heen kan kijken. Met dit Fast View-ticket hoef je niet in de wachtrij te staan.

Berlijnse muur

Wat je eigenlijk moet zien tijdens een stedentrip Berlijn met kinderen is de Berlijnse muur. Er zijn nog twee delen van die Muur die overeind staan. De East Side Gallery aan de Mühlenstrasse wordt veel bezocht.

Checkpoint Charlie is opgericht kort na de bouw van de Berlijnse Muur en speelde een cruciale rol in de geschiedenis. Het diende als een protest tegen de Muur en om hulp te bieden aan de mensen die hulp zochten. Mensen die Oost-Duitsers hielpen te vluchten, gebruikten het museum als basis van waaruit ze de ontsnapping gepland hadden en verzet organiseerden tegen het onrechtvaardige DDR-regime. Dit is één van de meest legendarische musea in Berlijn. (tickets kopen)

Asisi Panorama: Die Mauer gaat over de verdeelde stad in de jaren ’80. Op allerlei manieren wordt de tijd van de muur weer tot leven gebracht. (tickets)

Schloss Charlottenburg

Wij waren op de laatste namiddag naar het Schloss Charlottenburg geweest, met daarbij een heel mooi park. Het Schloss Charlottenburg is in Berlijn de mooiste en grootste residentie van de Hohenzollern. Je kan dit dagelijks bezoeken. Centraler in de stad ligt Schloss Bellevue.

Reichstag

De Reichstag is ook een mooi gebouw om te bezoeken. Jaren terug was ik in Berlijn met mijn moeder en ik vond de Reichstag, zeker vanwege koepel en hoe je daarin rondloopt, echt een aanrader. Je kan vanaf boven over Berlijn uitkijken, dus ook daarom is het leuk om te doen.

De toegang is gratis, maar je moet je wel vooraf online aanmelden of ter plekke in een rij gaan staan en hopen dat er nog plek is.

Monbijoupark Berlijn met kids

Kinderactiviteiten in Berlijn | 16x Uitjes!

Dierentuinen #1

In Berlijn zijn er twee dierentuinen. Tierpark en Zoologischer Garten. De Zoologischer Garten is de oudste dierentuin van Duitsland, erg mooi en heel erg bekend. Het Tierpark is vergeleken met Zoologischer Garten een heel stuk ruimer van opzet. De ene dierentuin ligt in Oost-Berlijn, de andere in West-Berlijn.

Aquarium en Sea Life #2

Nog meer dieren zien? Ga dan naar het Aquarium. Het aquarium is 365 dagen per jaar geopend en heeft heel wat bijzondere dieren. Er is ook een Sea Life in Berlijn, koop hier je ticket.

Speeltuinen #3

Speeltuinen zijn met kleine kinderen echt een must. Berlijn heeft wat dat betreft echt heel veel te bieden. Je vindt op zoveel plekken grote speeltuinen. Dat is ideaal. Met de kinderen ging ik met een bakfiets op stedentrip. Op die manier zag ik veel van de stad, ik kon de kinderen makkelijk vervoeren en bij een speeltuin stopten we even.
Op deze Duitstalige website staat een overzicht van allerlei leuke speeltuinen in Berlijn.

Little BIG City #4

Little BIG City is de miniatuurmodelstad Berlijn. Hier ga je op een reis en volg je een interactieve tentoonstelling door de geschiedenis van Berlijn. Aan de hand van speciale effecten wordt 750 jaar geschiedenis in Berlijn tot leven gebracht. Tickets koop je hier.

Legoland #5

Legoland is natuurlijk leuk met kinderen. Er is een Legoland Discovery Center in Berlijn. Als je de kaartjes online bestelt, ben je goedkoper uit.

Monbijoupark #6

Zo zijn er veel strandjes en parken. Waar wij heel graag heen wilden, maar wat niet doorging vanwege regen, was het Monbijoupark. Dit park heeft een speeltuin, kinderbad en een leuk café aan het water waar je onder andere pizza’s eet. Toen we in de rondvaartboot zaten kwamen we erlangs, een uur later regende het helaas.

Andere mooie, grote parken in Berlijn zijn onder andere het Mauerpark en Grosser Tiergarten.

Meren #7

Berlijninfo tipt twee mooie meren met stranden en speelmogelijkheden aan de rand van Berlijn. Dit zijn de Wannsee ten zuid-westen van Berlijn en de Mügelsee in het zuid-oosten.

Labyrinth #8

Op Berlijn-blog kwam ik toevallig op een blog over een nog onbekend Labyrinth. Lees deze blog, het klinkt echt tof!

Modellpark Berlin #9

Krijg je geen genoeg van Berlijn en wil je de stad nog eens in het klein zien? Modellpark Berlin is vergelijkbaar met Madurodam. Kinderen tot 6 jaar mogen gratis naar binnen.

Berlijn met kids

Die Welt Luftballon #10

In het centrum van Berlijn kan je met je gezin van 4 in de luchtballon stappen. Je gaat een heel stuk omhoog en je ziet de stad vanuit een bijzondere positie!

Tempelhof #11

Tempelhof was ooit een vliegveld. Nu is het een enorm park waar je onder andere kan skaten. Ideale plek om het te leren!

Madame Tussauds Berlin #12

Madame Tussauds Berlin stelt meer dan 100 levensechte wassen beelden tentoon. Er zijn interactieve sets, kostuums en moderne technieken. Probeer bijvoorbeeld een IQ-test en wees Albert Einstein te slim af voordat je bij Sigmund Freud op de bank gaat liggen – koop je kaartjes

Ritter Sport #13

Beter wordt het bijna niet als je van chocola houdt. Een enorme ruimte die in het teken van chocola staat. Het beste is dat je je eigen chocoladereep mag ontwerpen.

Berlin Dungeon #14

Berlin Dungeon is niet voor jonge kinderen. In de Berlin Dungeon ga je op een reis door 800 jaar geschiedenis van de hoofdstad, van de middeleeuwen tot de 20e eeuw. Beleef de waargebeurde verhalen van de verraders, heksen en seriemoordenaars van de stad. Deze verhalen worden tot leven gebracht door acteurs, speciale effecten en authentieke 360° decors. (Tickets)

Filmpark Babelsberg #15

Het Filmpark Babelsberg is een themapark en filmstudio in Potsdam. Een deel van de studio wordt nog steeds gebruikt. In het andere deel kan je oude filmsets bekijken en je ziet een stuntshow.

Studio of Wonders #16

Laatste van de kinderactiviteiten in Berlijn is de Studio of Wonders. Dit uitje bestaat uit 30 interactieve wereld met creatieve concepten, optische illusies, oneindigheidseffecten en verschillende perspectieven. Hier kan je fantastische foto’s maken. (tickets) Vergelijkbaar hiermee is het Illuseum Berlijn.

Kinderactiviteiten in Berlijn | 11x kindvriendelijke musea

Natuurkunde museum #1

Het Natuurkunde museum ligt vlakbij Hauptbahnhof en ook vlakbij het kindvriendelijke hostel waar wij verbleven. Een van mijn bloggers was er geweest met haar zoon en zij raadde het museum aan. Er is onder andere een Tyrannosaurus in dit grootste natuurhistorisch museum van Duitsland (Tickets online kopen).

Computerspielemuseum #2

Het Computerspielemuseum gaat volledig over computerspellen en is zeker een van de leuke kinderactiviteiten in Berlijn. Veel kinderen zullen dit leuk vinden. Het gaat over de geschiedenis en ontwikkeling van computerspelletjes. Natuurlijk kan je heel veel spellen ook proberen. (tickets)

Duits spionnenmuseum #3

Duits spionnenmuseum laat jullie de fascinerende wereld van geheime diensten en spionnen ontdekken. Je komt langs allerlei interactieve stations, zoals een laserdoolhof (tickets).

DDR-museum #4

Het DDR-museum is een museum waarin je vooral heel veel kan doen. Het gaat over het leven in de DDR. Dit wordt op een hele interactieve en speelse manier getoond, waardoor het ook een kindvriendelijk museum is. Bekijk hier een aantal reconstructies van DDR-appartementen en leer meer over het dagelijks leven onder het communistische regime. De spullen worden niet tentoongesteld, je mag zelf op zoek gaan naar de voorwerpen. (Tickets kopen)

Jüdisches Museum Berlin #5

Jüdisches Museum Berlin is het grootste Joodse museum van Europa, gehuisvest in een symbolisch zigzagvormig gebouw. Dit museum ligt in de wijk Berlijn-Kreuzberg, op loopafstand van Checkpoint Charlie. (Tickets kopen)

Pergamonmuseum #6

Het Pergamonmuseum staat bekend om de indrukwekkende collecties, zelfs een van ’s werelds belangrijkste collecties Griekse en Romeinse kunst. Er zijn stukken uit de oudheid, er is een Midden-Oostenmuseum en het museum van islamitische kunst. De kleurrijke poort van Ishtar en de processieweg van Babylon zijn hoogtepunten van dit museum. (Weer geopend in 2024, tickets koop je dan hier)

Berlinische Galerie #7

Berlinische Galerie staat in het teken van moderne kunst. Er is een kunstacademie voor kinderen, bekijk daarvoor het programma van het museum. (tickets)

Neues Museum #8

Neues Museum heeft een aantal bijzondere tentoonstellingen van het Egyptisch Museum, de Klassieke Verzamelingen en het Museum van de Prehistorie en de Vroege Geschiedenis. (tickets)

Berlin Story Museum #9

Berlin Story Museum gaat in op de bewogen geschiedenis van Berlijn. Bekijk de interessante tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog en de periode van het nationaal-socialisme. In deze bunker zijn er 44 secties die elk een deel van Hitlers leven uitleggen. Mensen die het bezochten geven aan dat je hier zo een aantal uur zoet bent, omdat het zeer interessant is. (tickets)

Trabi Museum #10

In het Trabi Museum gaat het over de ‘it car’ van Oost-Duitsland,  de Trabant. Ontdek de geschiedenis van de tweetaktmotor van de Trabi aan de hand van modellen in alle vormen en kleuren. Naast klassieke motoren als de P60 zijn er ook militaire en rallyauto’s te zien! (tickets)

Walgelijk Voedselmuseum Berlijn #11

Walgelijk Voedselmuseum Berlijn, de naam zegt het al: hier zijn 90 twijfelachtige voedingswaren tentoongesteld. Er worden hier ’s werelds meest walgelijke etenswaren gepresenteerd. En als je durft mag je er een aantal proberen. (tickets)

Kinderactiviteiten Berlijn | Hotels met familiekamers

We krijgen heel vaak de vraag: waar overnacht je nu in Berlijn met kinderen en waar zijn al die leuke kinderactiviteiten in Berlijn? Het hangt er wat ons betreft vanaf waar je wilt verblijven, in welke wijk. Kom je met de trein, dan is dichtbij Hauptbahnhof wellicht makkelijk: je bent dan snel bij je hotel en dat is na een reis met kinderen wel zo makkelijk. Maar je kan ook kiezen voor een van de kindvriendelijke wijken. Dit zijn tips per plek:

In de buurt van Hauptbahnhof

 • Met de kinderen verbleef ik in het A&O hostel bij het station in de buurt en dat was verrassend ok! De kamer was ruim, de receptie was groot en je kon er wat drinken. Ook was er beneden een speelhoek. Daarnaast is het betaalbaar en de ligging is centraal.
 • Nog iets dichterbij Hauptbahnhof, en het is een hotel, is het Ibis Berlin Hauptbahnhof. Hier lees ik goede recensies over. Je betaalt iets meer maar hebt dan ook iets meer luxe.
 • Daarnaast kan je ook kiezen voor het Meininger Berlin Hauptbahnhof, met ballenbak!

Kreuzberg

Kreuzberg is een van de wijken in Berlijn die om de kindvriendelijkheid bekend staat. De sfeer op straat is erg leuk, er zijn veel cafés, speeltuinen en winkels. Komen de tips!

 • Er zijn diverse appartementen bij Traumberg Flats. De appartementen zijn ruim en de metro stopt om de hoek, wat ideaal is in een grote stad.
 • Berlin Base Apartment is rolstoel toegankelijk en daarmee ook kinderwagen toegankelijk, ideaal! De keuken is volledig uitgerust en op straat is het heel gezellig.
 • Liever in een hotel? Dan raden wij het superior 3-sterrenhotel Hotel Prens Berling aan.

Charlottenburg

Ook bekend om de mega kindvriendelijke sfeer is de wijk Charlottenburg. Als wij nog een keer naar Berlijn gaan kiezen wij waarschijnlijk ook voor Kreuzberg of Charlottenburg om te verblijven.

 • Aletto Hotel Kudamm ziet er heel erg leuk uit en heeft een loungebar en een dakterras met panoramisch uitzicht op Berlijn. De kamers worden omschreven als ideaal als je met kleinere kinderen reist.
 • Liever in een appartement? Bij Goodman’s Living heb je de keuze uit diverse soorten appartementen.
 • Drie slaapkamers is soms handig! Zeker als je met een groot gezin reist. Dan zit je prima bij Apartment Niebuhr met een patio, een tuin en gratis WiFi. 

5x Kindvriendelijke restaurants in Berlijn

In Berlijn kan je op zoveel plekken lekker en relatief goedkoop eten. Als je dan toch een aantal aanraders wilt dan zijn dit ze:

 1. In de wijk Charlottenburg eet je fijn bij het Super Concept Space.
 2. In de wijk Kreuzberg is in het Café Avril achterin een speelplek voor de kids.
 3. Betaalbaar en anders eten? Dan zit je goed in het Indiase restaurant Chutnify.
 4. In de Biergarten Prater kom je heel wat gezinnen tegen. Het eten is simpel en dat is vaak het beste als je met kids reist.
 5. Vergeet niet om een Berlinerbol te testen!
Onderweg naar Berlijn met de trein
Onderweg naar Berlijn met de trein

Naar Berlijn met kinderen

Bereikbaarheid

Wij bereikten Berlijn per trein, dat ging snel en je reist redelijk goedkoop. Kinderen tot en met 11 jaar reizen met jou mee, daar betaal je dus niet voor! Boek jouw tickets online bij de NS!

Met de auto rijd je in zo’n 6 uur naar Berlijn, bekijk eventueel de tips voor tussenstops Duitsland. Denk wel aan de milieusticker!

 • Ook kan je met het vliegtuig naar Berlijn gaan, boek een ticket bij Skyscanner!

BerlinWelcomeCard

Wil je veel van de stad ontdekken, overweeg dan om de Berlin WelcomeCard aan te schaffen. Hiermee reis je gratis met het openbaar vervoer en ontvang je korting op de entree.

Reisgids Berlijn

Met Time to momo Berlijn (2022) haal je alles uit je stedentrip! Stap je hotel uit en loop regelrecht naar de leukste wijken van de stad. Op weg naar nieuwe restaurantjes, de beste koffie en dat lokaal gebrouwen biertje.

Mijn redenen om Berlijn met kinderen nog eens te bezoeken

Waarom je de kinderactiviteiten in Berlijn wilt ontdekken? Omdat Berlijn zo’n toffe stad is! Hieronder deel ik een aantal redenen om erheen op stedentrip met kinderen te gaan.

De speeltuinen

In de avond wandelden we een rondje om het hostel. In twee uur tijd (wandelen met kleine kids gaat niet snel en spelen duurt lang) vonden we drie grote speeltuinen. Zo’n formaat waar in Nederland vaak een speeltuinvereniging achter zit. In Berlijn zijn heel erg veel speeltuinen en de meeste zijn vrij groot.

Bekijk trouwens ook het overzicht van de 10 leukste speeltuinen in de stad, de indoor speeltuinen of het overzicht met alle speeltuinen in Berlijn.

De parken

Berlijn is een hele groene stad met heel veel parken. Volgens Berlijn-Blog (volg deze link voor leuke tips qua parken in Berlijn) bestaat 13% van de stad uit park, en dat is veel. De Tiergarten is met 210 hectare het grootste stadspark van Berlijn. Beklim de Siegesäule voor een goed uitzicht over dit park.

Een mooi park is trouwens ook het park bij Charlottenburg, dit is een slot met paleistuinen. Deze tuinen bezoek je gratis. Aan de overkant van de weg is een grote speeltuin.

Bezienswaardigheden Berlijn met kinderen

De vriendelijke mensen

Het viel me echt op hoe vriendelijk de bewoners van Berlijn zijn. Ik werd regelmatig aangesproken toen ik op de fiets zat en in de speeltuinen zat ik gezellig te kletsen met locals. Prettig om te ervaren!

Betaalbaar

Berlijn is betaalbaar! Ik ging op de eerste avond uiteten met de kids bij een restaurantje in de straat van ons hostel. Voor twee hoofdgerechten en 5 drankjes betaalden we nog geen € 20, -. Ook in andere restaurantjes en cafés lagen de prijzen lager dan in Nederland.

Je fietst de stad door

De allerleukste manier om een stad te ontdekken vind ik om er doorheen te fietsen. Je bent dan snel bij je volgende doel en onderweg zie en ervaar je de stad. Wij hadden een bakfiets gehuurd en dat was helemaal top.

Ik was zonder mijn man en met peuter en kleuter op stap, en vanwege de bakfiets had ik af en toe mijn handen vrij. Je spullen kunnen onder de bankjes, dus op een zonnige dag neem je de handdoeken voor een middagje zwembad gewoon mee. Daarnaast is Berlijn een ontzettend grote stad en doordat je er doorheen fietst zie je nog redelijk wat.

Hoeveelheid kinderactiviteiten in Berlijn

Er is heel erg veel te doen in Berlijn met kinderen. Echt heel veel! Er zijn veel leuke kindvriendelijke musea, speeltuinen, zwembaden, Legoland, kindvriendelijke cafés, parken en meren. Of het nu regent of niet, je kan zo ontzettend veel doen met je kids!

Bereikbaarheid

Berlijn bereik je per vliegtuig, trein of auto. Wij gingen met de trein, in 6,5 uur ben je vanaf Amsterdam Centraal in Berlijn. Met het vliegtuig ben je er binnen anderhalf uur.

Stad per bakfiets ontdekken

Windsurfen op de meren

Buiten de drukte liggen een aantal grote meren en recreatiegebieden. Als mijn man de volgende keer meegaat naar Berlijn, dan stap ik zeker weten even op een surfplank. Voor de kids is het een leuke plek om even uit de drukte te zijn en om met water en zand te spelen. Wij bereikten Berlijn per trein, dat was snel en goedkoop. Boek jouw tickets online!

Lees ook na dit artikel over kinderactiviteiten in Berlijn:

2 Comments
 1. Erika zegt

  Hallo, bedankt voor alle leuke tips. Had je een elektrische bakfiets gehuurd?
  Ik ga over twee weekjes naar Berlijn met 2 meiden van 7 en lijkt me echt ideaal,maar zelf trappen is nogal zwaar. Waar heb je de bakfiets gehuurd, ik kan online niks vinden.

  1. Karlien de Bruijn zegt

   Hai, Nee het was geen elektrische bakfiets. Ik huurde deze via het Nederlandse bedrijf BimBimBikes. Heel veel plezier!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.