Kamperen in IJmuiden, verslag van een vakantie met peuters

1

In de zomer van 2016 ben ik met de kinderen, een peuter en een kleuter, gaan kamperen in IJmuiden. We waren gaan kamperen bij camping De Duindoorn. Deze camping ligt aan op een kilometer afstand van de zee, tussen de duinen, het was budget vriendelijk en ook kindvriendelijk.

Ik deel onze korte vakantie op de camping in dit uitgebreide verslag. We waren bij strandtenten, hebben veel gefietst en zijn door de duinen gelopen.

kamperen aan zee-ijmuiden-camping-tent-duindoorn

Kamperen in IJmuiden

Op zondagmiddag vertrekken we naar de camping. Johan helpt nog even met het opzetten van de tent. Dat is fijn omdat het windkracht 6 is en de kinderen halen alles tevoorschijn uit de koffers, tassen en bakken. Als je als enige volwassene aankomt op de camping: er zijn vaak ijverige buren te vinden die je graag helpen bij het opzetten van de tent. Het was op zondag windkracht zes maar het voelde wel warm aan.

kamperen aan zee-ijmuiden-camping-tent-duindoorn
kamperen aan zee-ijmuiden-camping-tent-duindoorn

Als de tent staat maken we eerst een korte ronde over de camping. Er is een speeltuin die bestaat uit twee gedeeltes, een animatieteam dat een aantal leuke dingen per dag doet met de kinderen en het toiletgebouw is schoon. Voor de douches moet je een muntje kopen: € 1,- voor vijf minuten warm water. Ook is er een receptiegebouw en een restaurant.

kamperen aan zee-ijmuiden-camping-tent-duindoorn
kamperen aan zee-ijmuiden-camping-tent-duindoorn

Je bent aan het kamperen in IJmuiden dus je gaat naar het strand. Het strand ligt op een kilometer van de camping, met een kleuter en een peuter is dat heel ver weg als je het loopt zonder kinderwagen. Ik besluit dat ik de volgende dag een fiets huur.

Omdat het zo hard waait is het niet erg leuk op het strand voor de kinderen. Wel zijn ze blij met het speeltuintje op het strand. Het is aan het eind van de middag en we besluiten om alvast te gaan eten bij strandtent Noordzee. Het eten en de strandtent zijn prima, niet heel bijzonder.

Na het eten lopen we nog een stuk over het strand en door de duinen. Het is heerlijk om zoveel buiten te zijn. Kamperen aan zee geeft een gevoel van vrijheid.

IMG_20160807_202826

Bunkerroute

Als het avond is, komt mijn zus even op bezoek. Hartstikke gezellig en ook handig. Als de kinderen in hun bedden (op hun matjes) liggen, blijft mijn zus bij de tent. Ik kan een avondwandeling maken! De bunkerroute begint naast de camping. Het is een mooie wandeling met uitzicht over de camping, duinen en zee. En uiteraard kom je best wat bunkers tegen.

En dan is de eerste dag al voorbij! Op naar een goede nacht, hopelijk!! Vanwege de wind gaat de tent hard heen en weer, dus het is te hopen dat de tent het houdt!

IJmuiden kamperen blog kinderen
IJmuiden kamperen blog kinderen

Kamperen in IJmuiden, de tweede dag

Het is de eerste ochtend! Windkracht 6 is gelukkig wat voorbij, dus we kunnen rustig buiten zitten. We zijn gisteren achter de tent gaan zitten omdat de wind daar wat werd tegengehouden door de tent. Mijn zus woont in de buurt en komt even buurt. We doen samen een poging om pannenkoeken te bakken, die uiteindelijk nog best goed lukken.

Na het ontbijt gaan we naar Haarlem met de bus. De bus stopt voor de camping en rijdt naar het centrum van Haarlem. In Haarlem huur ik een fiets voor de komende dagen. De jongste gaat voorop de fiets, kleuter achter. We fietsen deze dag heel wat kilometers. Net heb ik het via afstandmeten.nl even nagerekend en ik kom over de zestig kilometer! En dat door de duinen!

Haarlem fietsen
Spaarne 66-beste cappuccino-haarlem

Eerste stop in Haarlem is Spaarne66. De koffie is hier heerlijk. Toen Johan en ik nog in Haarlem woonden zaten we hier regelmatig. Het was een half uur lopen ongeveer en dan gingen we na het avondeten even heen en weer. De kinderen spelen en ik geniet van het weer. IMG_20160808_133744

Het was ideaal om een fiets te hebben, echt een tip als je op stedentrip gaat met je kids. Overal stopten we voor speeltuinen, kinderboerderijen en cafés. Omdat we de fiets hebben zijn we sneller op de plaats van bestemming en je ziet meer van de stad.

stadsstrand-haarlem-oerkap

Daarna gaan we door naar de Oerkap, dit is een stadsstrand in Haarlem. Hier zitten we bijna twee uur. Het is zo relaxed om op deze manier met de kinderen onderweg te zijn. We hebben geen haast en als we zin hebben om verder te gaan, vertrekken we weer.

IMG_20160808_164426

Fietsen door de duinen

En nu gaan we echt fietsen, in Haarlem waren het steeds korte stukken. Ik fiets Haarlem uit via de ijsbaan, daarachter ligt een straat waar ik wil wonen. Zodra ik de kans heb fiets ik er langs! Wat je op de foto hierboven ziet is het bezoekerscentrum, erg leuk om te bezoeken met kids.

IMG_20160808_165936

We staan ergens in het NP Zuid-Kennemerland, ik volg het Noordzee pad. Het is een prachtige fietsroute dwars door de duinen. Ik trap flink door, met wat aanmoediging van de kinderen hoef ik nergens af te stappen.

IMG_20160808_171134
IMG_20160808_174100

IJsjes! We stoppen in Santpoort bij een ijssalon. We genieten in de zon en stappen dan weer op de fiets.

pont-velsen-ijmuiden-beverwijk-fiets-blog

 

IMG_20160808_193354

Aloha Wijk aan Zee

En dan nu de verklaring waarom we zoveel kilometers hebben gefietst. Van Haarlem naar IJmuiden is toch geen zestig kilometer. We gaan naar strandtent Aloha in Wijk aan Zee. Volgens google maps is dat twintig minuten fietsen vanaf IJmuiden. We staan bij de pont en dan blijkt het nog een heel eind te zijn. Je fietst via Beverwijk naar Wijk aan Zee en dan door naar het strand.

Er gaat blijkbaar een watertaxi vanaf IJmuiden naar de strandtenten, maar die stopt al vroeg op de dag met varen. We fietsen heel wat kilometers om. Als we bij de pier aankomen herken ik de overkant: daar ligt de camping. Dat is dus nog zeker twaalf kilometer terug. Als we aankomen zijn we hongerig, het is al tegen een uur of zeven. Aloha is echt een aanrader! We zitten hier heerlijk. De sfeer is relaxed en het eten is erg goed. Daarnaast lopen er overal surfers rond. Ik wil ook!

Na het eten fietsen we terug naar de camping, een kilometer of twaalf. De kinderen zijn moe en willen gelijk naar bed (ideaal!). Ik lees nog wat en duik ook mijn slaapzak in. Op naar morgen!

camping IJmuiden-duindoorn-kamperen-kinderen-fiets-huren-blog
camping IJmuiden-duindoorn-kamperen-kinderen-fiets-huren-blog

Kamperen in IJmuiden, de derde dag

Op de derde dag starten we rustig op. De kinderen hebben geen zin om direct weer de omgeving van IJmuiden te ontdekken. We huren een skelter op de camping, zoon heeft zijn loopfiets en samen scheuren ze rondjes. Na de enorme fietstocht van gisteren zijn ze best moe.

Aan het begin van de middag fietsen we naar het strand van IJmuiden, dit ligt op nog geen vijf minuten fietsen vanaf camping IJmuiden. Dan is mijn telefoon leeg dus er zijn weinig foto’s van de rest van de middag. Als ze uitgespeeld zijn op het strand gaan we naar strandtent Springvloed. Hier kunnen de kinderen eindeloos op trampolines springen en we blijven er dus uren hangen.

IMG_20160809_180904

Later in de middag stappen we toch weer op de fiets. Ik wil eigenlijk naar een strandtent bij Bloemendaal gaan eten, de kinderen niet. We fietsen langs Eigenwijs en de kids vertellen mij dat we daar gaan eten. Ook prima! Ik geniet van de zon, de vers gesneden friet, een kopje thee en een ijsje dat ik deel met zoon.

IMG_20160810_091905
IMG_20160810_094741

Kamperen in IJmuiden, de laatste dag

De laatste dag kamperen alweer breekt aan. Wat zijn de dagen omgevlogen! Met de kinderen heb ik natuurlijk erg veel gedaan. Ik heb amper gekookt trouwens, met kleine kinderen en zonder vent mee was het nogal een uitdaging om te koken. En ik vind het ook geen fijn idee dat er kokend water op zo’n gas staat en de kinderen rennen er omheen. We hebben daarom overdag veel groentes, fruit en volkoren brood gegeten. Daardoor maakte het mij in de avond niet zoveel uit wat ze aten.

Opruimen

Na het ontbijt komt Johan ons al halen. Het miezert dus tussen de buien door pakken we de spullen in. Als alles is ingepakt spring ik op de fiets, deze moet in Haarlem worden ingeleverd. Dochter wil mee op de fiets, zoon zit liever in de auto.

Voordat ik de fiets inlever stop ik bij Tante Sientje, mijn favoriete lunchplek in Haarlem. We kwamen hier als één van de eerste gasten. Een aantal jaar geleden zijn we verhuisd maar we blijven terugkomen! Daarna lever ik de fiets in.  Ik ga vaker een fiets huren en dan met de kids door een stad fietsen die ik niet ken. Het zorgt ervoor dat ik veel meer van een stad kan zien en de kinderen zeuren een stuk minder.

IMG_20160810_165935

Op de terugweg valt zoon diep in slaap. Thuis ligt hij een uur lang in slaap op de bank, we wekken hem voor het avondeten! Kamperen in IJmuiden is een aanrader. In de omgeving is veel te doen. Sowieso vind ik kamperen met kinderen erg leuk.

Lees ook: campings in de meivakantie en leuke verre bestemmingen voor peuters

1 reactie
  1. Marie de Jonge zegt

    Vroeger gingen wij ook altijd kamperen met onze ouders. Ik zou dit ook graag met mijn eigen kinderen willen doen in de toekomst. Het lijkt mij goed om te beginnen in eigen land, zodat ze kunnen wennen. Helemaal wanneer ze nog zo klein zijn.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.