In Flanders Fields Museum met kinderen

0

Het In Flanders Fields Museum met kinderen bezoeken in Ieper, is dat een aanrader? Blogger Eva bezocht dit museum met haar gezin en deelt hun indrukken in deze blog.

Op zondag 19 juli 2020 trokken wij naar Ieper. Een mooie dag, een mooie stad, maar 106 jaar geleden was deze plek het toneel van de Eerste Wereldoorlog. De stad werd sedertdien grotendeels heropgebouwd. Ook de lakenhallen deelden toen in de klappen en de heropbouw werd in 1967 voltooid.

Lakenhallen Ieper

In deze lakenhallen bevinden zich nu twee musea. Sedert 2018 het Yper Museum, met informatie over 11 eeuwen Ieper en de Westhoek, en al 22 jaar het In Flanders Fields, gewijd aan de oorlogsomstandigheden. Tijdens je bezoek kan je ook de Belforttoren beklimmen (231 trappen om precies te zijn).  

Bezoek aan het In Flanders Fields Museum

Bij de balie ontvang je geen tickets, maar wel een polsbandje met ingebouwde chip. Deze armband opent de poortjes en geeft je toegang tot informatie over bepaalde personen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Welke personen jij ziet is afhankelijk van jouw profiel. 

De kinderen volgden jongens en meisjes van hun leeftijd, terwijl er bij ons meer informatie kwam over personen met onze ouderdom. Op een bepaald moment las ik het verhaal van Adolf Hitler en zijn aandeel in de Eerste Wereldoorlog.  Hiermee wordt de beleving van het museum, en vooral de verhalen, reëler. 

In Flanders Fields

Werkboekje voor kids

Ons kinderen kregen elk een werkboekje mee van het In Flanders Fields Museum. Ze hebben er bij dit bezoek weinig aandacht aan besteed. Er zijn twee versies: Ule voor kinderen van rond 12 jaar en Dre’s droommuseum voor kinderen van rond de 10 jaar. De filmpjes duurden wat te lang om de aandacht van de kinderen er echt bij te houden.

Er zijn een aantal schuiven waarin voorwerpen liggen en panelen met affiches in die je zelf kan draaien. Ook zijn er zuilen waar je via een gleuf naar een beeldscherm kan kijken. In het profiel van de zuil kan je trouwens ook een gezichtsprofiel herkennen. Deze gleuven staan op verschillende hoogte. Zo is het ook voor kinderen mogelijk om naar het scherm te kijken. 

De tafel met de oorlogsprogressie op het terrein maakt de oorlogssituaties heel zichtbaar en met een beetje uitleg en duiding over de kleurtjes en de troepen kan je daarop heel makkelijk de tijdslijn volgen. Een beetje verderop staan een paar loopgraven nagebouwd, al kunnen deze uiteraard niet tippen aan de ervaring van een echte loopgraaf. 

Belfort Ieper beklimmen

Beklimming van het Belfort

Halfweg het parcours in het In Flanders Fields Museum, startten we via het toegangspoortje van het belfort en ons polsbandje aan de beklimming van 231 trappen van het Belfort. 

Onderweg zagen we de klokken van de beiaard en bovenaan gekomen konden we genieten van de omgeving van Ieper. Dankzij borden kan je ook de omliggende bergen lokaliseren. 

Je stapt op een smal loopbrugje net langs de flanken van de toren, best indrukwekkend. De trappen naar boven en beneden kruisen elkaar niet, wat in deze tijden (en eigenlijk altijd) een groot voordeel is. Die torentrapjes kunnen behoorlijk smal zijn.

In Flanders Fields

Terugblik op ons bezoek aan het In Flanders Fields Museum

Na ons bezoek aan het museum kochten we nog een aandenken in de museumshop: onze kinderen drinken dit jaar uit een soldatenbeker op hun scoutskamp. We sloten de namiddag af op het binnenplein. Het nuttige aan het aangename koppelen, heten ze dat. Je vindt meer info via de website. Door de huidige COVID-19-maatregelen ben je verplicht je bezoek online te registreren. Aan de ingang dien je dan je ticketjes nog te betalen. 

Met je kinderen meer leren over de Eerste Wereldoorlog zal echter op andere plaatsen meer indrukken nalaten, hoewel het concept heel interactief is opgesteld.  De meningen over het bezoek aan dit In Flanders Fields Museum waren in ons gezin verdeeld.

In Flanders Fields

Corona maatregelen

Vanaf het betreden van het gebouw staan looprichtingen en wachtrijen aangeduid. Deze maatregelen werden genomen om een bezoek tijdens deze Corona-crisis mogelijk te maken. Volwassenen zijn verplicht om een mondmasker te dragen, net zoals jongeren boven de 12 jaar. Zo houden we het veilig voor alle bezoekers en medewerkers in het gebouw. 

Je ontvangt ook alcoholdoekjes om schermen te ontsmetten voor en na je gebruik. Zo’n doekje blijft jammer genoeg niet lang genoeg nat, waardoor wij tijdens ons bezoek onze eigen alcoholgel gebruikten om de nodige ontsmetting uit te voeren. We misten ook wel een aantal punten om je handen te ontsmetten. Want enkel bij de toegang (zowel toegang museum als toegang belfort) stond een verdeelpunt. 

Verder lezen na deze review van het Flanders Fields Museum?

Museum Ieper met gezin
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.