Edams museum | Ons bezoek met kids

4

Onlangs waren we een ochtend in Edam. We kwamen om een rondje te lopen en ook voor de bakker. We liepen tegen het Edams museum aan. Volgens mijn dochter was dit het kasteel van Unicorn (Dora…) en ze wilde graag naar binnen om haar te zoeken. Mooie manier om onze kids een beetje cultuur aan te bieden lijkt me!

IMG_3587
IMG_3590
IMG_3592

We gaan naar binnen bij het Edams museum en ik vraag bij de kassa of het een leuk museum voor kinderen is. Ja zegt de mevrouw, er is een drijvende kelder. Genoeg reden om even binnen te kijken! Bij de kassa krijg je een audiotoer mee (beschikbaar in meerdere talen). Vanwege dreumes en peuter heb ik niet veel van de toer mee kunnen krijgen.

Edams museum

Op de website lees ik het volgende: ‘Het Edams museum is het oudste museum in Noord Holland boven het IJ en daarmee één van de oudste musea in Nederland. Het museum vertelt, op twee karakteristieke locaties in de oude stadskern, het verhaal over de rijke historie van Edam. Niet alleen van de buitenkant een bezienswaardigheid: binnen vindt u een gevarieerde collectie met verrassende details.’

Drijvende kelder

Dit is de drijvende kelder. Op de foto kan je er weinig van zien maar de kelder drijft dus. Mijn kinderen vinden het vooral spannend. Iets oudere kinderen vinden dit waarschijnlijk erg leuk. Een heel steile trap om er te komen en vervolgens beweeg je alle kanten op.

IMG_3599
IMG_3601
IMG_3602


Er is heel wat te zien. Een aantal verdiepingen die je per smalle trap bereikt. Voor mijn kinderen zijn die trappen en alle verdiepingen meer dan genoeg om het bezoek geslaagd te maken!

IMG_3613
IMG_3608

Bedstee

De bedstee maakt indruk! Dochter heeft voor iedereen een slaapplek aangewezen.

Als door het dit gebouw heen gelopen zijn blijk je ook nog bij het oude stadhuis naar binnen te kunnen. De tweede verdieping daarvan is ook onderdeel van het Edams museum.Een iets minder spectaculair gebouw volgens dochter dan het eerste deel van het museum. Ik vind dit wel een mooi pand en ben blij dat we naar binnen mogen.

Dit onderdeel bestaat uit twee ruimtes. Aan de ene kant etsen, aan de andere kant is de oude kamer van de burgemeester ingericht. Slechts één foto van deze ruimtes. Dochter heeft het wel gezien. Unicorn zat blijkbaar achter de deur op zolder bij gebouw één. Wij vinden dit een mooi museum. Met kleine kinderen heb je helaas geen tijd om alle dingen te bekijken of om te luisteren naar de toer. Het geheel is mooi opgezet en ik wil hier nog een keer heen!

Lees ook: tips voor Volendam en doen in Waterland

4 Comments
 1. Monique | WritingMonique zegt

  Klinkt onwijs leuk! Het pand ziet er van de buitenkant al veelbelovend uit!

 2. Ysanne zegt

  Ik ben nog nooid in Edam geweest, leuk om eens te zien zo!

 3. Anna zegt

  Wow, ziet er mooi uit! Ik kwam vroeger weleens in Edam, mijn ouders wonen er in de buurt. Maar ben nooit in dit museum geweest volgens mij.

 4. Sheila zegt

  Leuk om te lezen. Ik ben gek op musea en vind het dan ook heerlijk om spontaan een museum te bezoeken. Als ik ergens voor het eerst kom, kijk ik al snel welke plaatselijke musea er zijn. Zo wandelde ik laatst onverwachts Spakenburg binnen, waar een leuk museum was. Daar kan ik echt van genieten. Dus als ik eens in Edam ben, wandel ik hier ook even binnen.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.